perjantai 20. syyskuuta 2013

Syksyn satoa

Viikko on vierähtänyt viime kommentista. Kiurunkankaalla lehdet putoilee jo puista, mutta sää on vielä yllättävän lämmin. Sää tiedoitus on luvannut syysmyrskyä, joten silloin ne loputkin lehdet tippuu.
Laitanpa muutamia kuvia kehiin...


 Hippophae rhamnoides eli tyrni. Tänä vuonna tuli paljon satoa. Pensas ei ole vain pensas , vaan puu ja loput marjat ovat niin korkealla, että tarvitaan traktorin etukuormaajaa avuksi. Näyttää vain siltä, että räkättirastaslauma hoitaa loppupominnan. Niin kävi marja- aroinialle, lintulauma tuli ja putsasi hetkessä kolme pensasta ihan tyhjäksi.


Omenasato oli myös tosi runsas. Vanha perheomenapuu kantaa kolmea eri lajiketta: punakaneli, vaalea kuulas ja ???en muista. Kesäomenapuun Huvituksen omenat meinas  pehmetä oksilleen. Kyseinen puu on muutenkin ollut ongelmallinen,  johtuen ehkä kasvupaikasta. Puu ei tahtonut juurtua kunnolla paikallee, vaan alkoi kallistumaan hurjasti. Nyt sillä on  monenlaiset tuennat rungollaan.

Malus pumila l. paratiisiomenapuu "John Downie". Kaunis puu kukkiessa ja myös syksyllä ollessaan täynnä hedelmiä. Omena ovat marjaomenoita suurempia ja niitä voi käyttää säilöntään. Normi omenasatoa tuli vain niin paljon, ettei pikkuomppuja viitsi käyttää.



































Marjasatoa löytyy myös luonnosta, metsästä. Puolukkaa on mättäät täynnä ja marjat suuria joten... mennääks metsään???


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevättä odotellessa

 Pakkaset jatkuu ja luntakin on satanut maan peitoksi. Saapa nähdä kuinka puutarhakasvien käy näin epävakaissa sääolosuhteissa. Onneksi kukk...